Olivijn is de meest voorkomende steensoort ter wereld en dus ruim voor handen. En dat is hard nodig, want als we het willen gebruiken om broeikasgas uit de lucht te halen hebben we veel nodig. Heel veel.

De wereld CO2-vrij maken

Eddy Wijnker komt oorspronkelijk niet ‘uit het zand’, maar is kwam er mee in aanraking toen hij rond de Olympische Spelen in 2008 als geluidstechnicus in China werkte. Een mooie olijfkleurige steen die hij mee naar huis nam bleek olivijn te zijn.

Zijn zoektocht naar de steensoort bracht hem in aanraking met geo-chemicus Olaf Schuiling. “Die was al decennia lang bezig met de werking van olivijn”, vertelt Wijnker. Hij raakte in de ban van het materiaal, switchte in eigen woorden van ‘sound naar zand’ en koos ervoor de wereld te helpen CO2-vrij te maken. Zijn ideaal: hoe meer olivijn in Nederland, hoe meer CO2 kan worden afgevangen. En dat ideaal wordt langzaamaan werkelijkheid.

hoe werkt olivijn?

Olivijn is een groen mineraal en is de meest voorkomende steensoort in de wereld. Zo bestaat de aardmantel voor 40 procent uit olivijn. De steensoort verweert langzaam tot kalk en gebruikt daarvoor water en CO2 uit de lucht. De natuur doet dit al 4 miljard jaar zo. Wetenschappers zeggen dat 1 ton van het spul ongeveer evenveel CO2 afvangt. Olivijn is te vinden op vulkanische plekken in onder andere Italië, Noorwegen en Spanje. Je hoeft niet diep te graven want het ligt aan de oppervlakte. En hoe fijner gemalen het is, hoe effectiever het CO2 afvangt.

Fietspaden en treinbeddingen

De vinding van Schuiling heeft inmiddels school gemaakt en olivijn wordt op tal van plaatsen gebruikt. Zo zijn de paden naast het nieuwe metrotracé van de Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Den Haag over een afstand van 26 kilometer bedekt met het groene mineraalzand. Ook ProRail en de gemeente Rotterdam doen proefprojecten met olivijn.

Het bedrijf van Eddy Wijnker vaart er intussen wel bij. Mensen die bij hem kopen strooien het groene zand op hun tuinpad om een steentje aan het milieu bij te dragen. Projecten als de Hoekse Lijn waar het zand wordt gebruikt juicht hij toe. “We hebben fietspaden en treinbeddingen en dijken nodig”, zegt Wijnker. “Het moet normaal worden het mineraal in te zetten. Waar normaal zand nodig is moet nu olivijn komt

greenSand toepassingen

greenSand gecertificeerd olivijn wordt geleverd in standaardfracties van 0,3-70 mm. In overleg kunnen fracties op maat worden geleverd. Het grote voordeel is dat greenSand halfverharding en brekerzand direct in de steengroeven wordt gebroken en gecertificeerd. Vervolgens wordt de hoeveelheid op te ruimen CO2 vastgelegd in greenSand CO2 Certificaten afhankelijk van gewicht, gradatie en vocht- en weersomstandigheid van het olivijn. Rekenmodellen zijn opgesteld door Pol Knops, Msc – University of Twente, GreenMinarals

● greenSand waterdoorlatende semi-hardening;

● Parkeerplaatsen, opritten, fiets- en wandelpaden;

● Overrijdbare bermen, spoorpaden;

● Asfalt slijtlagen, betonnen stenen toplagen;

● Puin / ballast op dakbedekking;

● Gladheid controle;

● steenkorven;

● zandsuppletie;

● Onderlaag sportvelden / golfbanen;

● Zand / drainage kunstgrasvelden.

klik op de afbeeldingen hier onder voor meer informatie.

Erfverharding

natuurlijke verrijking voor de bodem